Odata cu trecerea anilor, dupa ce idealismul tineretii se mai diminueaza, ajungi sa realizezi ca nu poti face multe lucruri in viata asta daca nu manipulezi anumite situatii sau persoane. Cumva, lumea in care traim transforma manipularea in mijloc de supravietuire. Vrei sa supravietuiesti la scoala? Trebuie sa inveti sa manipulezi. Vrei sa supravietuiesti in familie? La fel, trebuie sa inveti sa manipulezi. Vrei sa iti pastrezi job-ul bine platit? Trebuie sa te adaptezi tendintelor grupului din care faci parte si sa joci un rol, sa pastrezi niste aparente, sa diminuezi anumite riscuri care pot deveni fatale. Vrei sa avansezi in cariera? Incearca sa nu manipulezi si spune-mi apoi cat de departe vei ajunge. Manipularea este una dintre cele mai folosite metode psihologice de influentare a maselor. Este imposibil, de exemplu, sa faci politica fara manipulare. Lucrul acesta nu e prea complicat de priceput si nu are rost sa argumentam aceasta afirmatie. Ce sa mai vorbim de mass-media? Este imbacsita cu tehnici de manipulare.
Dar ce facem cu manipularea din Biserica?
Din pacate, multi oameni au devenit la ora actuala niste actori care isi joaca rolul, crezand ca piesa din care fac parte va tine o vesnicie. Realitatea este ca nu jucam decat un banal “teatru scurt”, niste roluri neimportante si ne folosim de manipulare pentru a obtine doar niste avantaje limitate. Oare ce lucruri cu adevarat importante reusim sa castigam prin manipulare? Calea manipularii nu aduce satisfactii de durata, caci ea – din start – e construita pe inselaciune, pe simulare, pe furt de atentie. Este calea sarpelui cel vechi, a amagitorului, a celui ce inseala pe toata lumea. Cum sa fii fericit cand mergi pe calea cea larga, care duce la pierzare? Cum sa fii implinit cand te afli in minciuna si in partasie cu marele mincinos?
Actiunea de manipulare este prezenta pe tot parcursul Scripturii. Ganditi-va, de exemplu, la ispitirea Evei din Eden si va veti da seama cine e primul manipulator. Fiecare ispita cu care se confrunta omul este o forma de manipulare, pentru ca in spatele oricarei ispite exista o inselaciune, o distorsionare a atentiei, o violare a alegerii libere si o transformare a omului intr-un obiect de care “ispititorul” vrea sa profite. Acesta e motivul pentru care Scriptura ne spune ca “Dumnezeu nu ispiteste pe nimeni” (Iacov 1:13). Dumnezeu nu se poate folosi de manipulare pentru a-si atinge scopurile, pentru ca El este Adevar si Iubire. Iar cine este in Adevar si in Iubire nu poate manipula. Prin definitie, manipularea se situeaza in afara Adevarului si a Iubirii, pentru ca manipulatorul incearca – intotdeauna! – sa ocoleasca alegerea libera a omului sau sa o insele, ca un veritabil iluzionist. Manipulatorul nu ii ofera omului posibilitatea de a analiza mai multe variante si de a alege liber intre ele, caci el este un scamator. Nu isi poate asuma asemenea riscuri, deci va face tot ce ii sta in putere ca sa il faca pe individ sa actioneze exact cum vrea el. Ce, voi credeti ca cei care joaca “alba – neagra” au vreo sansa sa castige “pe bune”?! Vezi sa nu! Acesta e un exemplu perfect de manipulare a atentiei. Ti se induce ideea ca poti castiga, dar jocurile sunt facute dinainte. Scenariul e vechi, iar rezultatele sunt aceleasi. Escrocul va castiga intotdeauna. Sarlatanul iti va lua banii. Drept urmare, nu jucati “alba – neagra” daca tineti la banii vostri.
Psihologii spun ca manipulatorul are in el un vid enorm pe care incearca sa si-l umple cu personalitatea celorlalti. Cumva, manipularea creaza un fel de “gaura neagra” in interiorul omului, care va atrage si va inghiti orice persoana sau situatie care se afla in proximitatea ei. E ca si cum nefericirea proprie il impinge pe manipulator spre groapa fara fund a manipularii, din care nu va mai putea scapa, tot asa cum materia nu mai poate scapa dintr-o “gaura neagra”. Nu stiu daca toti manipulatorii sunt asa – goi pe interior – dar sunt convins ca trebuie sa traim o viata vindecata de viciul manipularii. Trebuie sa dam o sansa Adevarului si Iubirii sa biruiasca minciuna si intunericul. Iar daca si noi, crestinii, ne dezvoltam strategii de dezvoltare organizationala bazate tot pe manipulare – exact ca cei din lume – cum vom reusi sa fim “lumina si sarea pamantului” ? Cum va reusi Biserica lui Isus Hristos – stalpul si temelia Adevarului – sa materializeze Imparatia lui Dumnezeu aici si acum, daca nu se va vindeca de boala manipularii?
Unii visatori vor spune ca Biserica nu manipuleaza si ca in Biserica nu sunt manipulatori. Eu as vrea sa va ganditi mai bine la treaba asta si sa fiti vigilenti. Sunt in Biserica de cand ma stiu, am slujit in diferite medii eclesiale si am putut sa vad tipare comportamentale ingrijoratoare vis a vis de chestiunea manipularii. Si, ca sa fiu clar, nu doar liderii religiosi manipuleaza, desi manipularea lor este mult mai usor de identificat, pentru ca sunt vizibili si vocali. Tendintele manipulatoare sunt prezente peste tot in biserica. De la sora care proroceste, pana la cea care barfeste in parcarea bisericii; de la fratele care e convins ca Rapirea va avea loc in cativa ani, pana la fratele care e pus disciplinar pe banca si nu mai are dreptul de a predica, dar care “nu se lasa”, ci continua sa influenteze gandirea celor cu care intra in contact.
Am sa va prezint – dar nu acum, ci mai incolo – patru tipuri de manipulatori pe care ii intalnim in mai toate mediile evanghelice. Desi ca nu cunosc situatia din celelalte medii eclesiale, banuiesc ca tipurile acestea de manipulatori sunt cam peste tot. Care sunt acestia? Agresivul, Judecatorul, Inabordabilul si Victima. In perioada urmatoare am sa spun cate ceva despre fiecare si am sa va ofer cateva sugestii, ca sa va puteti feri de acesti manipulatori. De ce nu spun tot ce am de spus acum? Pentru ca am observat ca oamenii nu citesc articolele lungi 😊. Drept urmare, am sa incerc sa ma limitez cu descrierea mea la o singura pagina A4. Sper sa reusesc…