Sfanta noastra manipulare (2) AGRESIVUL


Agresivul este acel manipulator care subjuga prin faptul ca striga si ameninta verbal. El se erijeaza intr-un fel de profet modern si are impresia ca, daca striga cel mai tare, are autoritate. Iar daca nu asculti de el si nu crezi ce spune el, te ameninta ca ti se va intampla nu stiu ce nenorocire, de la blestemele din Deuteronom la plagile din Apocalipsa. El cunoaste puterea amenintarii si speculeaza frica pe care multi dintre cei ce vin la biserica (inca) o au. Pseudo-profetii actuali, mai ales cei din mediul carismatic, profita la maxim de naivitatea si de frica oamenilor si isi bazeaza aproape intreaga lucrare pe agresivitate.

Agresivul este, fara doar si poate, o persoana colerica, cu multa energie, care se afla tot timpul in miscare. E foarte interesant de remarcat ca acest tip de manipulator  foloseste agresivitatea tocmai asupra acelora despre care stie ca sunt interiorizati, timizi si care nu au energia sa i se opuna. El se va inconjura – intotdeauna – de oameni obedienti si va evita orice confruntare critica.

Amenintarile agresivului te prind ca intr-o panza de paianjen. Orice zbatere intelectuala va fi anulata, libertatea ta de decizie va fi zdrobita si i te vei supune. Cand ai aceasta persoana pe aproape, te comporti ca un mielusel bland, tocmai ca sa nu aiba motive de a manifesta agresivitate impotriva ta, iar teama aceasta interioara te va face sa il urmezi si sa il asculti, fara sa iti pui prea multe intrebari.

Se intampla oare asta in Biserica? Sunt oare printre noi persoane care isi  impun punctul de vedere prin agresivitate, mai ales asupra celor mai timizi si care nu indraznesc sa ii contrazica?

In 3Ioan v9 – v10 descoperim un manipulator agresiv de joasa speta. Numele lui e Diotref. Nu avem multe detalii despre el – si nici nu e nevoie de mai multe detalii – dar vedem la el doua feluri principale de agresivitate. In primul rand, vedem o agresivitate verbala. Ioan spune: “ne cleveteste cu vorbe rele.” Nu se poate sa nu ne oprim si sa ne intrebam „oare ce ar fi putut nascoci Diotref despre Ioan?” Bun, inteleg, despre mine, despre tine, se mai pot spune anumite lucruri rele – nu suntem perfecti – dar despre sfantul Ioan ce ar fi putut sa inventeze manipulatorul acesta? Trebuie sa ai un mare  tupeu – zic eu – sa il ofensezi pe sfantul Ioan si sa il clevetesti cu vorbe rele. Dar nu e de mirat, caci manipulatorii agresivi sunt lipsiti de orice bun simt si de decenta. Ei se cred deasupra tuturor, nu dau socoteala bisericii, nu respecta pe nimeni si nu se supun nimanui. Apoi descoperim o agresivitate fizica. Diotref “ii da afara din biserica”. E trist, dar eu am auzit de biserici unde agresivitatea a ajuns la cote maxime si intalnirile fratesti s-au sfarsit cu incaierari si agresiuni fizice. Desi pare imposibil de imaginat un astfel de scenariu, manipulatorii agresivi se vor folosi chiar si de forta fizica pentru a controla biserica din care fac parte. Tipul acesta de manipulare este intalnit, cu predilectie, la fanaticii religiosi. Il gasim, de exemplu, in  Ioan 9: 22, unde fanaticii evrei i-au amenintat pe bietii oameni ca „daca va marturisi cineva ca Isus este Hristosul va fi dat afara din sinagoga.” Asa ca pana si parintii orbului din nastere s-au temut sa confirme vindecarea experimentata de fiul lor, de teama sa nu fie agresati de fanaticii manipulatori.

Ca sa nu devii un astfel de manipulator, o solutie practica e sa ai in jurul tau oameni care sa te contrazica, oameni duhovnicesti care sa indrazneasca sa iti spuna: “nu e chiar asa, frate!”. Eu, de exemplu, m-am ferit de agresivitate expunandu-ma la critici si facandu-mi autocritica. Principiul “lasa-i sa te infrunte, caci e spre binele tau” desi nu e confortabil e foarte benefic. Nu te inconjura doar de oameni fricosi si lingusitori. Trebuie sa ai in jurul tau oameni fata de care sa dai socoteala si sa ai o comunitate care sa iti tempereze apucaturile autoritare si care sa iti taxeze agresivitatea.

Cum te feresti de acesti manipulatori? Pai iti recomand, de exemplu, sa faci un studiu pe Galateni si sa observi ca loialitatea ta fata de Hristos este o arma principala impotriva manipulatorilor agresivi. Fii loial lui Hristos! Fii loial Adevarului! Ataseaza-te de cei care te iubesc sincer, care cauta binele tau si care sunt gata sa se sacrifice pentru tine. Fugi de cei care te abuzeaza emotional si spiritual!

Agresivitatea in Biserica lui Hristos este o roada a duhului intunericului, nicidecum a Duhul Sfant. Si, desi manipulatorii agresivi vor incerca sa ne „abureasca” cu textele unde Isus pune mana pe bici si ii mustra aspru pe farisei, eu le-as sugera – cu blandete, dar insistent – sa nu se opreasca doar la imaginea lui Hristos care face curatirea Templului. Mergeti, fratilor, impreuna cu Hristos pana la capat! Luati-va crucea impreuna cu El si tintuiti-va firea razvratita pe Golgota! Un rastignit impreuna cu Hristos nu mai poate da cu pumnul in masa, nu isi mai poate biciui fratii, nu ii mai poate da pe altii afara din biserica, impingandu-i pe scari. Un rastignit nu mai manipuleaza. Urmati-i pe liderii care il reflecta pe Hristos cel rastignit in viata lor. Calea crucii este o cale sigura. Pe ea nu e agresivitate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.