Sfanta noastra manipulare (4) MOZACUL inabordabil


Acest manipulator este cel mai greu de identificat, dar este manipulatorul de care ar trebui sa ne temem cel mai mult. El sta undeva in lateral sau in spatele grupului. Nu se grabeste sa critice si nu isi exprima parerea decat la momentul planificat de el. Uneori doar iti da impresia ca este acolo, dar nu stii cu certitudine daca e asa. Uitandu-te la el, iti dai seama ca analizeaza tot si planuieste ceva, dar nu poti fi sigur de nimic. Este distant si inabordabil, iar prin atitudinea asta te va tine intr-o stare de confuzie mentala – nu stii niciodata ce gandeste – care iti va modifica comportamentul. Vei incepe, fara sa vrei, sa iti pui tot felul de intrebari:  “oare am facut bine sau am gresit?”, “oare ce gandeste in mintea lui?”, “e de acord cu ce am zis, sau nu?” Pur si simplu ai prefera sa fii criticat decat sa nu stii ce are in minte o asemenea persoana. Il vezi ca tace, nu stii de ce, dar tu te vei concentra din ce in ce mai mult asupra manipulatorului, pentru ca vrei sa obtii o reactie din partea lui. Insa, cand cauti asta, el deja te-a manipulat.

Uneori parintii se folosesc de metoda asta de manipulare pentru a-si face copiii sa se simta vinovati de anumite actiuni. Cand sunt suparati, unii parinti refuza sa vorbeasca cu copiii lor, evita contactul vizual, si pun, astfel, o bariera intre ei si copii. Saracii copilasi isi vor stoarce neuronii intrebandu-se „dar ce am facut asa de grav de nu vrea tata sa vorbeasca cu mine?” Si, instinctiv, se vor ploconi pe langa parintele „suparat” pentru a-i recastiga atentia. Atitudinea asta servila nu e sanatoasa pe termen lung. Comunica deschis si sincer cu copilul tau si nu alege calea distantului, a inabordabilului. La fel de bine am observat (chiar la mine, din pacate) ca sotii pot apela de multe ori la aceasta metoda de manipulare. Barbatul are impresia ca daca se intoarce cu spatele la sotie si nu ii vorbeste cateva zile o va face sa se simta vinovata si o va determina sa actioneze cum doreste el. Repet, atitudinea aceasta de manipulare nu e sanatoasa. Cei doi ar trebui sa comunice sincer, fara siretlicuri si smecherii. O familie nu poate fi fericita daca manipularea si-a facut casa acolo.

Romanii au un proverb care spune: „mata blanda zgarie rau”. Eu imi amintesc ca mama imi spunea ca „mozacii (cei tacuti, posaci) sunt cei mai periculosi.” Mozacul tace si coace. De unul cu gura mare nu prea ar trebui sa te temi, pentru ca, de cele mai multe ori „ce are in gusa are si-n capusa”. Stii ce crede, stii ce gandeste si ti-o tranteste in fata. Dar pe mozac, pe inabordabil nu il poti descoase. El se ascunde, este alunecos, este un pandar care isi calculeaza cu mare atentie miscarile si te loveste cand ti-e lumea mai draga. El se foloseste de tacere si de suspansul pe care il creaza pentru a-ti capta atentia si pentru a te putea manipula. Am cunoscut odata un frate care ma epuiza psihic la adunarile generale ale bisericii. Indiferent de cat de aprinse erau discutiile, el nu zicea nimic, desi era destul de vorbaret in rest. In momentul cand doream sa incheiem discutiile si sa facem „rugaciunea de final”, el se ridica si cerea sa i se dea cuvantul. Dorea sa aiba ultimul cuvant si sa schimbe tot ce se discutase. La un moment dat, in timpul adunarilor generale, ajunsesem sa fiu obsedat de gandul „oare ce va zice fratele in incheiere?”, caci eram sigur ca va zice ceva. Abia mai tarziu mi-am dat seama ca asta era metoda lui de a ne manipula si de a-si impune punctul de vedere. Mozacul inabordabil se folosea de slabiciunea creierului nostru de a nascoci tot felul de scenarii – de regula exagerate – pentru a ne convinge ca ideile lui sunt cele mai bune.

Cum ne pazim de astfel de oameni? Personal am incercat sa pastrez o oarecare distanta fata de ei si sa nu fiu prea interesat de parerea lor. Nu functioneaza intotdeauna, caci din moment ce ei sunt interesati de viata mea ma vor atrage in niste discutii inutile care nu imi vor face bine. Incerc sa ies cat de repede din capcana aceasta, comunicand sincer si respectuos ceea ce gandesc. Nu imi este teama sa ii spun mozacului in fata ceea ce am de spus, caci nu imi este teama sa umblu in Adevar. In cadrul Bisericii incerc sa nu ii ofer inabordabilului manipulator cadrul ca sa se desfasoare. Frate, vrei sa spui ceva, spune-o deschis si clar. Daca depistez ca ai alte intentii, atunci am sa te rog respectuos sa stai linistit in banca ta si sa nu stresezi biserica.

Dar inca invat cum sa ma pazesc de mozaci…caci uneori parca le mananca pisica limba 😊

2 gânduri despre “Sfanta noastra manipulare (4) MOZACUL inabordabil

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.