Cu cine ne mai luptam astazi?


Am uneori impresia – conectat fiind si la lumea virtuala in care se manifesta crestinii evanghelici – ca evanghelicii romani sunt intr-o cautare disperata de dusmani. Ideea ca ne trebuie dusmani, iar daca nu ii gasim ii vom crea noi este extrem de paguboasa. Crestinul – bag de seama –  nu se simte confortabil in timpuri de pace. El vrea sa lupte, sa militeze, sa scoata sabia din teaca, sa strige impotriva oponentilor si nu vrea sa abandoneze ideea ca “fara lupta nu-i cununa”. Instinctul de lupta ii ofera acestuia satisfactia lucrurilor practice, care i se par reale si care ii ofera siguranta ca este ceea ce pretinde ca este.

Dar de ce sa iti inventezi dusmani, cand adevaratii dusmani sunt mereu acolo? De ce sa lupti cu “elita mondiala”, cand lupta noastra nu e cu “carnea si sangele”? De ce sa postulezi niste teorii aberante despre nu stiu ce conspiratii si sa iti infierezi fratii care nu cred ca tine? Eu nu sunt conspirationist! Nu neg ca la nivel mondial sunt grupuri de influenta, dar sa nu ne imaginam ca ei pot face chiar ce vor in lumea aceasta peste care stapaneste Dumnezeu. Ii indemn pe conspirationisti sa citeasca, de exemplu, Psalmul 47 si sa nu se mai panicheze atata, caci devin prea obositori.

De ce sa iti imaginezi ca “vaccinul” este “semnul fiarei”, cand mai toti oamenii din lumea civilizata au fost vaccinati cel putin o data? Cu ce e mai deosebit vaccinul anti Covind-19, de exemplu, decat celelalte vaccinuri? Ideea unui vaccin “universal” ofera argumente conspirationistilor aflati in cautare disperata de dusmani. Au sansa sa declaseze, in sfarsit, un atac dur impotriva liderilor mondiali care – vezi Doamne! – vor sa ne injecteze si sa ne extermine. Si uite cum, in mod artificial, sentimentul de superioritate spirituala explodeaza. Nu am nicio indoiala ca “elita spirituala” – cei care nu se vor vaccina – ii vor dispretui pe pacatosii care s-au „lepadat de Hristos” – cei care se vor vaccina – si ani de zile ii vor infiera si ii vor dispretui.

Evanghelicii din Romania au fost vreo 50 de ani in razboi cu Partidul Comunist. Bisericile evanghelice au suportat persecutii si martiraj, iar dusmanul era unul real si cat se poate de periculos. Dupa Revolutie am inceput sa luptam cu cei care au slujit Securitatii si au tradat Biserica si pentru o perioada de timp am fost ocupati cu deconspirarea. S-a dus si lupta asta! Ne-am orientat apoi spre PSD-isti, spre LGBT-isti, spre cei anti familie traditionala, etc. Cazul familiei Bodnariu este un exemplu cat se poate de clar ca suntem in cautare de dusmani, iar cand ii gasim nu ne lasam cu una cu doua. Dar s-a dus si Barnevernet-ul.

Cu cine ne mai luptam acum?

Ii mai ciupim din laterale pe carismatici, pe pastorii care cad in pacate grave, pe cei care se supun “ca oile” restrictiilor anti Covid-19, dar si pe cei ce braveaza si nu se supun niciunei restrictii. Nu cumva sa uit planurile malefice din jurul antenelor 5G, pai se poate?! Ideea e ca stim noi sa ne identificam dusmanii si sa ne dezvoltam propriile campuri de batalie. Fara o agenda combativa nu putem dormi linistiti noaptea. Am fost surprins de reactiile virulente de care a avut parte un coleg de-al meu care sustine un candidat PSD la primaria orasului lui. E ca si cum daca sustii un cadidat PSD esti de partea diavolului, sustii imparatia intunericului si ai cazut de la credinta. Pai ce, daca sustii un candidat de dreapta inseamna ca sustii Imparatia luminii? Doamne, iarta-ma! Pe ce lume traim? Corupti libidinosi si imorali sunt in toate partidele. Dar etichetele ne ajuta sa delimitam campul nostru de lupta. Uniforma rosie, cu trandafiri in piept e uniforma dusmanului, nu-I asa? Nu conteaza omul, valoarea lui, capacitatea lui, daca il vedem in uniforma gresita il exterminam.

Parintii bisericii ne-au invatat – au extras aceste invataturi din Scriptura – ca omul are trei dusmani cu care trebuie sa lupte in permanenta: diavolul, lumea si firea pacatoasa. Daca neglijam acesti dusmani si fugim dupa cai verzi pe pereti, eu cred ca am pierdut razboiul, nu o simpla batalie. Adevarata batalie se da in mintea si in inima noastra, care sunt camp de lupta. Armele cu care noi luptam “sunt intarite de Dumnezeu ca sa surpe intariturile”, astfel incat orice gand sa il facem rob ascultarii de Hristos.

Daca nu stii cu cine sa te lupti astazi, adu-ti aminte ca acesti trei mari dusmani ai omului nu au incetat sa actioneze. Nu au imbatranit, nu au iesit la pensie, ci sunt cat se poate de activi. E suficient sa cauti adanc in inima ta si vei descoperi unul dintre cei mai mari dusmani: propria ta fire pacatoasa. Pe asta sa o infrangi !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.