Toti oamenii sunt copiii lui Dumnezeu?


Declaratiile Papei Francisc –  dezbatute pe larg in mediul online – au readus in discutie mai multe subiecte controversate, unul dintre cele mai intense fiind acesta: sunt homosexualii copiii lui Dumnezeu, asa cum sustine Papa Francisc?

Faptul ca un homosexual nu trebuie persecutat (facut sa sufere, cum spune Papa) este o chestiune, iar daca el poate fi numit “copil al lui Dumnezeu” este o cu totul alta chestiune. Alaturarea celor doua idei in argumentarea prezentata este o metoda de manipulare subtila si nu trebuie sa cadem in cursa care ni se intinde. Ni se sugereaza – in numele dragostei crestine – ca, daca nu ii numim “copii ai lui Dumnezeu”, ii vom face sa sufere, ii vom respinge, ii vom alunga, ii vom persecuta si asa ceva nu se face. Drept urmare, ca sa nu ii alungam, sau ca sa nu ii facem sa sufere, suntem indemnati sa ii consideram copii ai lui Dumnezeu. In linii mari, cam aceasta e argumentarea Papei Francisc.

Perspectiva evanghelica asupra chestiunii de mai sus este una cat se poate de hotarata si de clara. Nu cunosc in mediul evanghelic romanesc propovaduitori ai universalismului (toti vor fi mantuiti) si nici ai unei teologii sentimentaliste care sa sacrifice Adevarul pe altarul erosului uman. Pentru evanghelici, ceea ce spune Biblia – dincolo de anumite pozitionari hermeneutice – are valoare de Adevar si suntem destul de ancorati in principiul “Sola Scriptura”, mostenit de la Reformatori. Intotdeauna trebuie sa plecam de la Adevarul Scripturii spre experienta cotidiana si nu invers.

Domnul Isus spune: “Nu orisicine-mi zice: “Doamne, Doamne” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri.” (Matei 7:21) In acest text, Hristos ne spune ca degeaba rostim numele Domnului daca nu implinim voia lui Dumnezeu. Intrarea in cer nu este o chestiune de sentimentalism – Dumnezeu ii iubeste pe toti, drept urmare toti vor ajunge in cer, indiferent de ce fac si cum traiesc pe pamant – ci este o chestiune de credinta reala. Doar cel care crede din toata inima in Dumnezeu poate sa ii implineasca voia. Credinta unita cu fapta (face voia Tatalui Meu) ne califica pentru Imparatia cerurilor. Daca cineva traieste in pacat (homosexualitatea este un pacat condamnat clar in Sfanta Scriptura) si refuza sa se pocaiasca, tot ce ii ramane e sa spuna “Doamne, Doamne”, dar fara niciun folos. Daca ar avea credinta, s-ar pocai de pacatele lui.

Papa Francisc sugereaza ca cine spune “Doamne, Doamne” si NU face voia lui Dumnezeu – voia lui Dumnezeu e sfintirea noastra – poate fi numit “copil al lui Dumnezeu”. Insa Hristos ne spune contrariul.

Intr-o disputa apriga avuta cu fariseii, in Ioan 8, Domnul Isus ne arata ca Dumnezeu nu e Tatal tuturor oamenilor, indiferent de ce pretind ei. Fariseii afirmau ca sunt descendentii lui Avraam si ca Dumnezeu le este Tata. Hristos le spune: “Voi aveti de tata pe diavolul; si vreti sa impliniti poftele tatalui vostru.” (Ioan 8:44) Este drept ca, dintr-un anumit punct de vedere, prin creatie, toti oamenii ii apartin lui Dumnezeu si Dumnezeu le poarta de grija. Dumnezeu iubeste omenirea si doreste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostinta Adevarului. Dar asta nu inseamna ca toti oamenii vor veni la cunostinta Adevarului si la mantuire. Hristos o spune cat se poate de clar: “Cine este din Dumnezeu asculta cuvintele lui Dumnezeu.” (Ioan 8:47) Pacatosii care refuza pocainta si aleg sa traiasca “in voia mintii lor blestemate” (Romani 1:28) nu pot fi din Dumnezeu, caci daca ar fi din Dumnezeu ar trai dupa voia lui Dumnezeu. Si aici nu e vorba doar de pacatul homosexualitatii – evident –  ci de orice fel de traire in pacat. Insa nu putem sa nu ne intrebam: cum poate, oare, Papa Francisc sa ii numeasca “copii ai lui Dumnezeu” pe cei ce traiesc in pacatul homosexualitatii? Oare el nu a citit niciodata Ioan 8? Dar Romani 1?

Rugaciunea Tatal nostru – cea mai celebra rugaciune din crestinism – nu este o rugaciune a tuturor oamenilor. Daca ne uitam cu atentie, (vezi Luca 11) aceasta e rugaciunea pe care Hristos le-a oferit-o ucenicilor Sai. Doar ucenicii Domnului Isus pot rosti aceasta rugaciune. Isus nu ii invata pe farisei sa spuna “Tatal nostru” si nici nu o putea face, din moment ce tatal lor era diavolul.

Ca sa poti spune rugaciunea Tatal nostru sunt necesare doua conditii. Prima conditie este sa fii ucenicul lui Isus. Cine e ucenicul lui Isus? Cel ce se leapada de sine, isi ia crucea in fiecare zi si merge dupa Isus. Cine traieste dupa cum vrea el, dupa pornirile lui pacatoase, nu poate fi ucenicul Domnului. A doua conditie este ca Dumnezeu sa iti fie Tata. Asta presupune ca tu ii esti fiu. Insa cum devine cineva fiu/copil de Dumnezeu? Ioan 1: 12-13 ne spune: “Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu; nascuti nu din sange, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.” Daca observam cu atentie, nici un om nu se naste “copil de Dumnezeu”, ci devine copil de Dumnezeu prin credinta in Isus Hristos. Fara aceasta credinta sfanta care ii permite Duhului sa ne schimbe din temelii viata – sa ne nasca din nou –  noi nu avem dreptul sa ii spunem lui Dumnezeu Tata.

Papa Francisc ne spune ca homosexualii sunt copiii lui Dumnezeu, insa Scriptura ne spune ca doar cei ce cred si fac voia lui Dumnezeu sunt copii de Dumnezeu. Pot intelege dorinta Papei de a-i inconjura cu iubire pe toti pacatosii – si noi ar trebui sa fim mai atenti la mesajele violente indreptate impotriva comunitatii LGBT – dar asta nu ne da dreptul sa inlaturam Adevarul si sa il inlocuim cu ce vrem noi, dupa bunul nostru plac. Daca ii iubim cu adevarat pe toti pacatosii, ii vom chema la pocainta si la Adevar. Si o vom face cu decenta, maturitate, bunatate crestina si umilinta. Insa intotdeauna trebuie sa ne ancoram convingerile in Adevarul Sfintei Scripturi. Sacrificand Adevarul de dragul unei presupuse iubiri fata de semeni, Papa Francisc priveaza comunitatea LGBT de posibilitatea pocaintei. In lipsa Adevarului, omul nu se va putea pocai si nu va fi niciodata liber. Sa ii inconjuram pe oameni cu iubire si bunatate – fara doar si poate – dar sa le prezentam intotdeauna Adevarul, caci doar Adevarul ii va putea mantui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.