Rădăcinile vieții spirituale – Laurențiu Balcan


După lungi așteptări, în sfîrșit pot anunța că, la începutul lunii Noiembrie, va apărea noua mea carte ”Radăcinile vieții spirituale”. În perioada următoare voi oferi mai multe detalii despre carte, dar voi publica și câteva fragmente din fiecare capitol. Până atunci, iată mai jos câteva informații generale.

Această carte s-a născut în inima mea cu mai mult timp în urmă. Aveam ideile principale și câteva schițe sumare în minte pe care, însă, nu am reuşit să le concretizez. Nu este un lucru uşor să scrii o carte, mai ales una care necesită mult studiu și care să ducă la concluzii sănătoase. Aveam nevoie de o motivație suplimentară pentru a mă apuca de lucru, și ea a venit dintr-o dată, ca o avalanșă, spre finalul anului trecut.

M-am apucat de scris, deci, motivat de cel puţin două lucruri. În primul rând, am vrut să ofer un fundament teologic şi practic tuturor celor ce caută o cale spre maturitatea spirituală. Sunt preocupat de dezvoltarea spirituală a celor pe care îi slujesc, lucru care îmi provoacă multe frământări interioare, deoarece creşterea spirituală este o luptă grea şi îndelungată, pe care nu mulţi sunt dispuşi să o ducă.

Am scris având convingerea că aceste adevăruri esenţiale vor deveni rădăcini ferme, care vor produce creşterea spirituală şi o vor susţine în timp. În al doilea rând, am scris gândindu-mă la începuturile vieţii mele spirituale, şi la faptul că nu a fost nimeni care să îmi prezinte adevărurile de bază, într-un mod clar şi sistematizat. O astfel de carte mi-ar fi fost de un real folos, pentru că m-ar fi scutit de multe dezamăgiri. Însă viaţa este aşa cum este, nu mai putem schimba trecutul. Putem, în schimb, să învăţăm din experienţele noastre şi, folosindu-ne de ele, să schimbăm în bine viaţa celorlalţi. 

Această carte prezintă într-un mod sistematic adevărurile de baza enumerate în Evrei 6:1-2, adevăruri care reprezintă rădăcinile vitale ale vieţii noastre duhovniceşti. Fără aceste fundamente, viaţa noastră spirituală nu va putea rezista. Orice cunoaştere spirituală pornește de la adevăr, adevăr care ne-a fost revelat şi care, prin Duhul, devine o forţă care poate dărâma orice întăritură care se ridică împotriva cunoaşterii lui Hristos. Omul care are parte de revelaţia adevărului, se va pocăi de păcatele lui şi va crede din toată inima în Isus Hristos, devenind astfel o făptură nouă. În urma acestei metamorfoze, omul va fi botezat în apă, dar şi cu Duhul Sfânt, ca să Îl poată sluji pe Dumnezeu şi să devină un ucenic al Său. Aceasta slujire va aduce mai aproape de oameni Împărăţia lui Dumnezeu, care este aici şi acum, şi ne va transforma în agenţi activi ai Împărăţiei cerurilor. Însă aceasta Împărăţie, care a venit să cucerească lumea, nu se poate manifesta decât prin viaţa celor ce sunt zidiţi şi ancoraţi în Isus Hristos. Aşadar, fiind zidiţi în Hristos, noi mergem cu încredere spre veşnicie, aşteptând învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să vină. 

Această carte se adresează tuturor celor ce doresc să crească spiritual şi să cunoască mai profund adevărul lui Dumnezeu. Ea poate fi o resursă bogată în lucrarea de ucenicizare – mentorare, de care bisericile noastre au atâta nevoie. Cred că experienţa pe care am căpătat-o de-a lungul anilor în această lucrarea de mentorare va putea fi benefică multor cititori. Am scris în urma unor frământări personale, convins fiind că ceea ce m-a învăţat Dumnezeu va fi folositor Trupului lui Hristos. Cu toate acestea, cartea nu este bazată pe experienţele mele, ci pe adevărul revelat în Sfânta Scriptură, aşa cum îl înţeleg eu în momentul de față.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.