Este necesară credința mea pentru a fi mântuit? (1)


Sunt printre noi unii oameni care refuză mântuirea, scuzându-se că Dumnezeu nu le-a dat „darul credinţei”. Ei – se pare – ar fi vrut să devină creştini, dar „nu le-a fost dat”, adică nu au avut şansa să fie printre cei aleşi să creadă. Tipul acesta de gândire a produs mulţi credincioşi anemici, care stau nepăsători şi aşteaptă „să le dea” Dumnezeu credinţă. Până le va fi dată, ei vor trăi cum vor dori, nu se vor pocăi de păcatele lor şi, chiar dacă se vor îngrozi de destinul lor veşnic, nu vor face nimic în privinţa aceasta. Am întrebat odată pe cineva care tot venea la biserică, dar nu voia să se pocăiască : „Frate, când ai de gând să te pocăieşti?” El mi-a răspuns: „Când o vrea Domnul, frate, când o vrea Domnul”. Ce repede ştim să ne spălăm pe mâini, nu-i aşa?

Gândirea că pocăinţa şi credinţa îi sunt date automat omului, fără implicarea lui, va duce în cele din urmă la respingerea oricărei responsabilităţi personale a omului şi la persistarea în neascultare şi păcat. Dumnezeu nu ne-ar cere să credem, dacă porunca aceasta nu ar fi una reală şi dacă nu s-ar aştepta ca noi chiar să ascultăm de ea. Dacă omul nu are nicio responsabilitate în actul credinţei, atunci de ce să îl acuze Dumnezeu pe om – la finalul istoriei – pentru că nu a crezut? O abordare corectă a Scripturii ne va ajuta să observăm că aceasta accentuează, pe lângă alegerea suverană a lui Dumnezeu, şi responsabilitatea umană, iar porunca de a crede este una cât se poate de serioasă. Să ne ascundem în spatele unei predestinări aplicate greşit – „Frate, eu nu am credinţă pentru că nu am fost ales pentru Rai” – înseamnă să citim Biblia în mod discreţionar şi eronat.

Din perspectiva lui Dumnezeu, toate lucrurile sunt cunoscute şi hotărâte din veşnicie. Noi nu Îl putem surprinde pe Dumnezeu cu deciziile noastre şi nici nu Îl putem pune în dificultate cu răzvrătirea noastră. Cu toate astea, Dumnezeu nu ne explică niciodată pe deplin toate mecanismele deciziilor Lui suverane, pentru că ne-ar fi imposibil să cuprindem infinitul cu mintea noastră finită şi – pe deasupra – coruptă de păcat. Putem noi cu mintea noastră limitată şi păcătoasă să pătrundem măreţia planurilor Lui? Este trufaşă atitudinea care încearcă să Îl reducă pe Dumnezeu la nişte ecuaţii teologice şi, de ce să nu o spunem, ne privează de misterul slavei Dumnezeului Celui nevăzut.

„Mi se pare imposibil de acceptat o perspectivă care îi prescrie lui Dumnezeu limite pentru propria Sa lucrare”, spunea profesorul Andrew Louth. Viaţa de credinţă este mult mai frumoasă când taina este prezentă. Unele lucruri ne-au fost descoperite în mod clar prin revelaţie, altele nu ne-au fost descoperite, iar altele ne-au fost descoperite doar parţial. „Lucrurile ascunse sunt ale Domnului Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre şi ale copiilor noştri, pe vecie, ca să împlinim toate cuvintele Legii acesteia” (Deuteronom 29:29). Cine sunt cei aleşi din veşnicie este unul dintre lucrurile ascunse. Dar că omul trebuie să se pocăiască şi să creadă în Isus Hristos este unul dintre lucrurile descoperite în mod clar.

Cu toţii înţelegem – sau poate că nu? – că într-o zi vom da socoteală de modul în care am ascultat de chemarea lui Dumnezeu şi i-am împlinit voia. Nici un om nu se va putea dezvinovăţi, acuzându-L pe Dumnezeu, că nu i-a fost dat să creadă, că nu a fost predestinat pentru a crede. Deşi nu putem nega că există tensiune între alegerea suverană a lui Dumnezeu şi alegerea omului, tensiunea aceasta nu este ireconciliabilă. Iată ce spunea Emil Brunner despre tensiunea dintre alegerea omului şi alegerea lui Dumnezeu: „În Biblie, alegerea şi ascultarea, alegerea şi decizia personală de a crede, sunt asociate una celeilalte într-un mod inseparabil. Nimeni nu poate pune în opoziţie alegerea şi decizia de a crede, nici invers, adică decizia şi alegerea, oricât de tentant ar putea fi din punct de vedere raţional […] Care este mai importantă, lumina sau vederea? Ce întrebare stupidă! Vederea şi lumina merg împreună. Aşadar, crede, şi vei realiza că şi tu eşti ales”.

Ca să răspund, totuşi, la întrebarea „stupidă” pusă de Brunner, dintr-un anumit punct de vedere consider că lumina este mai importantă decât vederea. În lipsa luminii, vederea noastră nu ar exista. Noi avem vedere pentru că există lumină, nu invers. Întâi a fost creată lumina, apoi vederea, care să o perceapă. Totuşi, în plan personal, în lipsa vederii, lumina nu ar exista pentru mine. Extrapolând lucrurile, putem spune că alegerea lui Dumnezeu este mult mai importantă decât alegerea omului. De alegerea lui Dumnezeu depind toate evenimentele care se desfăşoară în Univers. Cu toate acestea, gloria Lui suverană nu este ştirbită cu nimic atunci când afirmăm că, în plan personal, fără credinţa omului alegerea lui Dumnezeu nu ar fi decât un concept teologic vag şi nefuncţional. Cum putem noi cuprinde conceptul de „alegere suverană” dacă mai întâi nu credem?

În plan spiritual, Dumnezeu a făcut în aşa fel încât alegerea Lui suverană – înainte de veşnicii – să includă firava noastră credinţă, fără de care nimeni nu poate fi pe placul lui Dumnezeu. Credinţa este necesară în ecuaţia mântuirii, pentru că ea este „răspunsul omului la iniţiativa lui Dumnezeu”. Sau, cum spunea William Gurnall, „credinţa este unicul dar care primeşte”. A afirma că răspunsul omului – care este necesar – în ecuaţia mântuirii poate sugera că omul merită cumva să fie mântuit, e ca şi cum ai spune că vederea omului creează lumina, ceea ce reprezintă o absurditate.

(Pentru detalii suplimentare asupra subiectului, va invit sa cititi cartea “Radacinile vietii spirituale” 🙂 )

Un gând despre “Este necesară credința mea pentru a fi mântuit? (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.