Să nu uiți ce ești!


Biserica locală este trupul vizibil al lui Isus Hristos. Cel puţin asta cred şi mărturisesc creştinii evanghelici. Cunosc bine „nuanţele” acestui concept şi ştiu bine că cei dezamăgiţi de biserica locală nu vor fi de acord cu mine. Însă discuţia trebuie purtată şi este obligatoriu să depăşim sfera conceptelor seci şi iluzorii, dar şi a frustrărilor care înveninează. Faptul că există un trup înseamnă că există şi un Cap. De la cele văzute – biserica locală – trebuie să ajungem la cele nevăzute, adică la Capul care şade la dreapta Tatălui ceresc.

Biserica locală există ca să depună mărturie despre (şi pentru) Isus Hristos. Când o biserică locală uită că aceasta e misiunea ei, viaţa ei va deveni rutină, rutina va deveni plictiseală, plictiseala va deveni somnolenţă, iar somnolenţa va duce la moarte. Din această cauză, măcar din când în când, va fi nevoie să cântăm: deşteaptă-te, creştine, din somnul cel de moarte.

Tu eşti un martor al lui Isus Hristos. Eu sunt un martor al lui Isus Hristos. Biserica este o mărturie vie pentru Isus Hristos. Domnul a afirmat clar lucrul acesta în Fapte 1: 8, când a spus: „Ci voi veţi primi o putere, când se va coborî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului”. Ce anume mărturisește Biserica?

Conform celor spuse de apostolul Ioan, în 1Ioan 1: 1-3 , Biserica mărturiseşte Cuvântul vieţii, care este Isus Hristos. Iar scopul acestei mărturisiri este să-i aducă pe oameni în părtăşia Sfintei Treimi. Dumnezeu îi cheamă pe oameni la Sine, prin biserica locală, ca oamenii să îl cunoască pe Tatăl şi pe Fiul Său, Isus Hristos. Poartă de cunoaştere, uşă de intrare în Sfânta Sfintelor, oglindă a slavei lui Hristos, asta este şi trebuie să fie biserica locală!

Suntem, după cum spunea apostolul Pavel, epistola lui Isus Hristos, citită de toţi oamenii. Când vorbim, dar şi când nu vorbim; când mergem la biserică, dar şi când nu prea mergem; când suntem pocăiţi, dar şi când nu suntem; în familie, dar şi la locul de muncă , peste tot noi suntem o mărturie vie pentru Isus Hristos. O mărturie a puterii lui Hristos de a salva vieţi şi de a schimba destine. Iată ce cred eu că este biserica locală.

Biserica este comunitatea sfinţilor răscumpăraţi prin jertfa lui Isus Hristos. Această comunitate este fundamentată pe adevărul revelat, adevăr care o hrăneşte şi o împuterniceşte. Biserica este comunitatea Cuvântului revelat. Luaţi Scriptura dintr-o Biserică, nu mai predicaţi din Biblie, nu mai studiaţi Biblia, nu mai trăiţi după Biblie şi întrebaţi-vă ce va rămâne. Ce este Biserica fără Sfânta Scriptură, fără Cuvântul lui Dumnezeu?

Iar dacă mă întrebaţi „de ce fundamentată pe adevăr?”, vă voi răspunde că doar adevărul este lumina care dă viață, iar lumina trebuie să lumineze în întuneric. Biserica este – sună idealist, nu-i aşa? – comunitatea luminii revelate. Lumea îşi manifestă întunericul ei cu violenţă: ură, război, crimă, imoralitate, egoism, minciună, idolatrie, etc. Dar, în această lume coruptă de păcat, există o comunitate de sfinţi care practică şi vesteşte altceva. Iată valorile bisericii: adevăr, iubire, pace, bunătate, respect, iertare, blândeţe, slujire, sacrificiu etc. Noi, biserica locală, suntem comunitatea care duce lumina vieţii în întunericul morţii.

Forţa unei biserici rezultă din conectarea ei la adevăr. Nu putem fi mai puternici decât adevărul pe care îl predicăm. O biserică fără adevăr este o ciudăţenie respingătoare, atât pentru lume cât şi pentru Dumnezeu. Să nu uităm că existăm ca să mărturisim despre adevăr şi ca să întrupăm adevărul prin viaţa noastră. Fii şi tu o mărturie vie pentru Isus Hristos!

Un gând despre “Să nu uiți ce ești!

  1. Pingback: Laurenţiu Balcan: O biserică fără adevăr este o ciudăţenie respingătoare, atât pentru lume cât şi pentru Dumnezeu. Să nu uităm că existăm ca să mărturisim despre adevăr şi ca să întrupăm adevărul prin viaţa noastră. | RomaniaEv

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.