Superioritatea Evangheliei – Meditații din Galateni (1)


Evanghelia este superioară tuturor mesajelor cunoscute de către om. Ea este de origine cerească, vine din inima lui Dumnezeu. Cine ar fi putut născoci un astfel de mesaj care, pentru mintea omului, reprezintă o nebunie?

Oamenii au căutat mereu căile ușoare, logice, pe care mintea să le accepte fără să sucombe. Misterele, tainele, paradoxurile sunt, de regulă, expediate spre absurd. Însă Evanghelia introduce o formulă paradoxală, un raționament pe care mintea neregenerată nu îl poate descâlci. Ceea ce pentru om e nebunie este, în fapt, înțelepciunea și puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră.

Evanghelia aduce o lumină orbitoare în „împărăția” întunericului păcatelor noastre. Noi fugim de lumină pentru că lumina scoate la iveală TOT răul care e în noi. Însă, să reținem bine: nu există cale spre Dumnezeu fără să intrăm sub lumina Evangheliei, care să ne reveleze caracterul măreț al lui Dumnezeu, dar și caracterul nostru mizerabil.

Evanghelia îl are în centrul ei pe Isus Hristos. Întregul ei mesaj este despre Isus Hristos. Fără Isus Hristos nu ar putea exista vreo Evanghelie. Din acest motiv, Biserica este obligată să îl predice pe Hristos, dacă pretinde că predică și slujește Evanghelia. Ce veste bună este aceea care nu îl conține pe Hristos?

Modul în care ne raportăm la Hristos este hotărâtor pentru felul de viață pe care-l trăim, dar și pentru destinul nostru veșnic. În cele din urmă, mântuiți vor fi doar cei ce sunt ÎN Isus Hristos. Ori îl avem pe Isus Hristos și avem totul, ori nu îl avem și am pierdut totul.

Diavolul urăște Evanghelia cu o ură de moarte. Pe galateni (cel puțin pe unii dintre ei) a reușit să-i vrăjească, să-i păcălească și le-a câștigat, prin vicleșug, loialitatea (vezi 1:6). Aici trebuie să fim foarte atenți: Evanghelia pretinde loialitate absolută. Nu ne putem juca de-a șoarecele și pisica cu Dumnezeu! Peste creștinii ușuratici, care schimbă în desfrânare harul lui Dumnezeu și „răstoarnă” Evanghelia, plutește amenințător blestemul lepădării: să fie ANATEMA!

Doamne, Dătător al harului, Parinte al luminii cerești, păzește-te de cel rău și viclean! Învață-ne să îți fim loiali și să iubim Evanghelia Ta! Amin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.